Våra sociala medier

Facebook

På Svenska Klassikerförbundets sida på Facebook publicerar vi aktuell information av relevans för våra medlemmar. Förbundet har även en grupp där våra medlemmar själva kan kommunicera om ämnen och händelser i samhälls- och kulturlivet med anknytning till klassiska språk, klassiskspråkig kultur, samt undervisning i de klassiska ämnena.

Instagram

Svenska Klassikerförbundet har en sida på Instagram där styrelsen delar med sig av aktuell information om de klassiska ämnena.

Svenska instituten

Svenska Institutet i Rom

Svenska Institutet i Rom grundades 1925 på initiativ av bland annat kronprins Gustav Adolf, som blev styrelsens förste ordförande. Syftet var främst att främja antikvetenskapen, men institutet skulle också ”tjäna den humanistiska forskningens och konstens intressen”. Institutet drivs med statligt stöd. Institutet fick 1939 ett eget hus på Via Omero 14, i utkanten av Villa Borghese. Tomten ställdes till förfogande av italienska staten i ett område reserverat för utländska institut. Byggnaden ritades av Ivar Tengbom och inreddes av Carl Malmsten med flera.  Axel Munthes Villa San Michele på Capri samordnades med Rominstitutet 1949. Stora utgrävningsprojekt har genomförts i institutets regi, före 1939 bl. a. på Forum Romanum, efter kriget främst i Etrurien: San Giovenale 1956-65, Luni 1960-63, Selvasecca 1965-71, Acqua Rossa 1966-78. Forskningsmöjligheterna vid institutet har avsevärt förstärkts genom den fond för humanistisk forskning i Italien som instiftades av familjen Rausing 1979.
Hemsida: http://www.isvroma.org/

Svenska Institutet i Athen

Svenska Institutet i Athen grundades 1948. Det hade dock varit önskat och ”på väg” i mer än femtio år på grund av den svenska antikforskningens långa engagemang i Greklands forntid med utgrävningar redan på 1890-talet och med den stora Swedish Cyprus Expedition på 1920-talet. Institutet ligger i ett hus på Odos Mitsaion nedanför Akropolis och rymmer gästrum, studieutrymmen, kontor och bostäder för personal. Atheninstitutet bedriver forskning och utgrävningar i framför allt grekisk arkeologi med koncentration på det homeriska landskapet Argolis men också på Kreta och andra platser.
Hemsida: www.sia.gr

Både institutet i Athen och i Rom ger kurser för studenter på master- och forskarutbildningsnivå. Se respektive hemsida för aktuella kurser!

Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul

Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul tillkom 1962 och ligger på Sveriges äldsta tomt utomlands som förvärvades redan på 1700-talet, ett uttryck för de långa förbindelserna mellan Sverige och Turkiet. Istanbulinstitutet utgör en bas för en mångsidig svensk Turkiet- och Orientforskning som speglar landets viktiga läge som historisk brygga mellan öst och väst och centrum i de byzantinska och ottomanska imperierna. Arkeologer, byzantinologer, orientalister, konst- och arkitekturforskare, religionshistoriker, sociologer och flyttfågelsforskare m. fl. har här en naturlig bas för sina intressen.
Hemsida: www.srii.org

Vänföreningar till de svenska instituten

De svenska instituten har, precis som Medelhavsmuseet i Stockholm, egna vänföreningar.

Föreningen Svenska Rominstitutets Vänner (Romvännerna) syftar tillatt stödja Svenska Institutet i Rom och sprida kunskap om dess verksamhet. Föreningen bidrar också till att öka förståelsen för den klassiska kulturen och att främja intresset för humanistiska studier med anknytning till Rom och Italien. Romvännerna har en tidskrift, Romhorisont, och delar ut priser och stipendier till forskare, studenter och ungdomar. Föreningen har sitt säte i Stockholm, samt lokalavdelningar i Lund och Göteborg.

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner (Athenvännerna) syftar till att stödja Svenska Institutet i Athen, öka förståelsen för den klassiska kulturen och stimulera kulturutbytet mellan Sverige och det nutida Grekland. Athenvännerna har en tidskrift, Hellenika, och delar ut priser och stipendier till forskare, studenter och ungdomar, däribland gymnasieelever i samarbete med Svenska Klassikerförbundet. Föreningen har sitt säte i Stockholm, samt lokalavdelningar i Malmö och Göteborg.

Föreningen Svenska Istanbulinstitutets Vänner (Istanbulvännerna) syftar till att stödja Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul. Föreningen organiserar och understöder evenemang och initiativ i Sverige relaterade till institutets forskningsområden. Istanbulvännerna har en årsskrift, Dragomanen, och delar ut ett resestipendium.

Medelhavsmuseets vänner syftar till att stödja Medelhavsmuseets verksamhet och främja intresset för kulturerna runt Medelhavet och i Främre Orienten. Exempelvis arrangerar föreningen föreläsningar och evenemang, samt gör inköp till museet.

Medusa

Medusa är en svensk populärvetenskaplig tidskrift om antiken som utkommer med fyra nummer per år. Medusa publicerar artiklar om olika aspekter av antikens Grekland och Rom men även äldre kulturer runt Medelhavet och bilden av antiken i modern tid. Recensioner, tips och ny forskning är återkommande inslag.

Systerförbund och -föreningar

Brittiska Klassikerförbundet/The Classical Association verkar för att främja de klassiska ämnena i Storbritannien.

Euroclassica är ett europeiskt samarbetsorgan för klassikerförbund från ett tjugotal länder.

Norska Klassikerförbundet ger bland annat ut tidskriften Klassisk Forum.

Klassikerforeningen i Danmark har två hemsidor – en för lärare/universitetsanställda och en för gymnasieelever.

FIEC:s officiella hemsida innehåller information om FIEC:s (Fédération Internationale d’Études Classiques) globala samarbete mellan ett fyrtiotal klassikerförbund från hela världen. Missa inte heller FIEC:s blogg för uppdateringar om konferenser, tjänster och liknande. Länken dit är: http://fiecnet.blogspot.com

Studentföreningar

Klassiska föreningen vid Stockholms universitet riktar sig till studenter vid Stockholms universitet och övriga intresserade av klassiska språk, antiken och medeltiden. Föreningen anordnar studiesociala aktiviteter, däribland en årlig saturnalia, samt delar ut priser och stipendier till studenter i latin, grekiska och antikens kultur och samhällsliv.

Stockholms Arkeologer (STARK) är en ämnesförening vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet.

Fjölnir vänder sig till studenter i bland annat arkeologi, egyptologi och antikens kultur och samhällsliv vid Uppsala universitet.

GAST – Studentföreningen på institutionen för historiska studier samlar studenter i arkeologi, historia och antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet. GAST gör bland annat utflykter och ger ut en tidskrift, Gasten.

Arkeologiska studentföreningen KNUT vänder sig till studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet.

Andra föreningar

Klassiska föreningen i Uppsala är ett forum för en bildad allmänhet som intresserar sig för antiken, dess arv och de klassiska språken. Föreningen anordnar sammankomster i Uppsala.

Egyptologiska föreningen i Stockholm är en förening för intresserade av det forntida Egypten och närliggande ämnen. Föreningen anordnar bland annat föredrag inom egyptologi eller angränsande ämnen, samt en studiecirkel om fornegyptiska texter.

Svenska humanistiska förbundet är en rörelse för alla som på olika sätt är intresserade av humanistisk bildning. Förbundet ger ut en årsbok och har ett tjugotal aktiva lokalavdelningar i exempelvis Stockholm, Göteborg, Uppsala, Gävle och Skara.

Humtank är en tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora. Humtank har tillkommit genom ett samarbete mellan humanistiska fakulteter vid svenska universitet och högskolor i syfte att stärka humanioras roll såväl inom som utanför akademin. Genom bland annat rapporter och seminarier vill Humtank i offentligheten visa på de humanistiska ämnenas relevans och bärkraft i samhället.

Varia

LIMEN är amerikansk portal för latinundervisning där du bland annat kan hitta teori, metoder, material och länkar.

FokusRom på Facebook samlar allt om antikens Rom. FokusRom stödjer universitetsämnena antikens kultur och samhällsliv, latin och grekiska. Gruppen används för att utbyta information om allt som händer på den internationella antikenscenen, såsom nya upptäcker, digitala verktyg, pedagogiska nyheter och konferenser.

Eranos hemsida samlar vetenskapliga artiklar och information om tidskriften.

Latinteach är en modererad mejllista för diskussion och erfarenhetsutbyte mellan lärare som undervisar i latin.

Nuntii Latini samlar radiosända nyheter på latin från finska Yle.