I Strängnäs finns två äldre boksamlingar: Roggebiblioteket (en del av Kungliga biblioteket) och Domkyrkobiblioteket.
Roggebiblioteket är inhyst i Roggeborgen, som har fått sitt namn efter Kort Rogge, biskop i Strängnäs vid 1400-talets slut. Här förvaras Strängnäs gamla stifts- och läroverksbiblioteks samlingar, totalt omkring 75 000 volymer. Teologiska verk utgör ungefär en tredjedel av samlingen; de klassiska författarna, naturvetenskap och dissertationer är andra stora fack. I biblioteket finns också en stor handskriftsamling, glober, kartor och sigill.
Domkyrkobiblioteket härleder sina rötter ända tillbaka till medeltiden och är beläget inne i katedralen. Samlingen består av ungefär 3700 titlar i cirka 2000 volymer; här ingår också ett antal medeltida handskrifter. Latin och tyska är de största språken. I biblioteket finns ett välbevarat exemplar av den mässbok för Strängnäs stift, Strängnäsmissalet (Missale Strengnense), som Kort Rogge lät trycka år 1487. Ett stort antal böcker har sitt ursprung i jesuitkollegier och kloster i dagens Tjeckien och Polen, och kom till Sverige som en del av krigsbytet under trettioåriga kriget.
Även om de två äldre boksamlingarna i Strängnäs alltjämt är två skilda bibliotek, har man under senare tid knutit dem närmare varandra: 2015 undertecknades en avsiktsförklaring mellan Kungliga biblioteket och Strängnäs domkyrkoförsamling, bland annat med syftet att utveckla pedagogiska program kring Strängnäs bokhistoriska kulturarv.
Om man vill avlägga ett studiebesök i biblioteken med sin latinklass går det bra att kontakta Elin Andersson, som är ansvarig för samlingarna. Hon nås enklast via e-post elin.andersson[at]kb.se.