Om gymnasieutredningens förslag om revidering av GY2011

När det gäller det humanistiska programmet innehåller detta förslag både positiva och potentiellt negativa punkter. Bland de positiva måste man främst nämna att utredningen anser ”att det i dagsläget inte finns skäl att ifrågasätta humanistiska programmet som ett självständigt program”. Det som eventuellt kan slå mot latinet är däremot att utredningen föreslår ”att en programstruktur utan inriktningar skulle kunna tillgängliggöra humaniora för fler elever”. Kursen Latin – språk och kultur 1 är ju i dagsläget obligatorisk på inriktningen Språk men det är ju inte alls säkert att så skulle bli fallet på ett inriktningslöst humanistiskt program. Om detta vet vi dock absolut inget än. Vi vet inte ens om förslaget att göra HU inriktningslöst kommer med i regeringens proposition till riksdagen och än mindre vad latinet får för position bland ämnena på det i så fall sammanslagna programmet. Frågan om vilka ämnen som ska finnas på ett program är förmodligen en fråga som behandlas på Skolverket och inte i riksdagen. Det styrelsen för Klassikerförbundet nu kommer att göra är att vänta på rätt tillfällen för att skicka in skrivelser/remissvar till berörda beslutsfattare. Detta är en fråga som kommer att ha högsta prioritet under den närmaste framtiden och naturligtvis vid styrelsemötet i februari. Vi tar gärna emot tankar och synpunkter från förbundets medlemmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s